Zboża Choroby podsuszkowe zbóż

Opublikowano: 4 Sierpień, 2016 | autor: Redaktor

1

Choroby podsuszkowe zbóż – 3 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć

Spośród chorób zbóż ozimych dużym znaczeniem gospodarczym odznaczają się choroby podsuszkowe zbóż. Ich wspólnymi objawami są brązowe i czarne plamy u podstawy pędów oraz bielejące kłosy.  Niewątpliwie najgroźniejszą z tej grupy chorobą jest zgorzel podstawy źdźbła, która atakuje plantacje już jesienią. Odpowiednie przeciwdziałanie chorobą podsuszkowym jest niezwykle ważne, gdyż w późniejszych fazach rozwojowych ozimin są one praktycznie niemożliwe do zwalczenia.

1. Kiedy atakuje zgorzel podstawy źdźbła?

Zgorzel podstawy źdźbła stanowi najgroźniejszą chorobę podsuszkową i może wyrządzić znaczne straty w plantacji. Przy sprzyjającej aurze pogodowej pierwsze objawy tej choroby można zauważyć już jesienią. Na plantacji pojawiają się słabo rozwinięte, żółknące siewki. Zaatakowane rośliny gorzej zimują, przez co wiosną na polu stają się widoczne przerzedzenia zasiewów. Rośliny karłowacieją, a ich liście flagowe zwijają się. Infekcja prowadzi do degradacji systemu korzeniowego, przez co rośliny łatwo jest wyrwać z podłoża. Już jesienią korzenie chorych roślin zaczynają czernieć. W sprzyjających rozwojowi grzyba warunkach można gołym okiem dostrzec owocniki grzyba w postaci czarnych kuleczek umiejscowionych u podstawy źdźbła.

2. Kiedy jest odpowiednia pora na stosowanie fungicydów?

Choroby podsuszkowe zbóż mogą być trudne do zwalczenia. Przy zapobieganiu niezwykle istotne jest przestrzeganie terminów zabiegów i zbytnie ich nie opóźnianie. O skuteczności przeprowadzonych zabiegów fungicydowych decyduje możliwość dotarcia zawartych w nich substancji aktywnych do miejsca, w którym następuje rozwój grzyba. Przy zabiegach fungicydowych zasada „lepiej wcześniej niż później” jest niezwykle ważna, aby ta grupa produktów w sposób optymalny hamowała i ograniczała rozwój grzybów chorobotwórczych, środek powinien wykazywać działanie nie tylko lecznicze, ale też ochronne. Tylko trzymając się określonych terminów, choroby podsuszkowe zbóż mogą zostać przez nas zwalczone.

3. W jaki sposób zastosować przedplony redukujące występowanie chorób podsuszkowych?

Tanią i korzystną z ekologicznego punktu widzenia metodą ograniczenia występowania patogenów jest zmianowanie. Pozwala ono na ograniczenie zużycia środków ochrony roślin, jak również dostarcza resztek pożniwnych oraz poprawia warunki fitosanitarne gleby. Resztki pozbiorowe stanowią doskonały nawóz organiczny oraz posiadają właściwości allelopatyczne. Do związków o takich właściwościach zalicza się m. in. glukozynolany występujące u wszystkich przedstawicieli roślin kapustnych. Znajdują się one zarówno w częściach nadziemnych, jak i podziemnych tej grupy roślin. Stosowanie odpowiedniego przedplonu w znacznym stopniu ogranicza występowanie chorób podsuszkowych. Według przeprowadzonych badań polowych do najlepszych przedplonów ograniczających zgorzele korzeni i podstawy źdźbła pszenicy ozimej należą rzepak jary i gorczyca biała, natomiast do najgorszych zalicza się owies.

 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat ochrony zboża koniecznie zapoznaj się z tymi artykułami:

Czym są fungicydy? >>

Zaprawianie ziarna – najlepsza metoda na choroby w pszenicy? >>

Fungicydy opinie – fakty i mity >>

 

Produkty, których możesz użyć przy zwalczaniu chorób zbożowych:

IMPACT 125 SC >>

RUBRIC 125 SC >>

 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat fungicydów wejdź tutaj >>

 

Tags: , , , , , ,


O autorze



One Response to Choroby podsuszkowe zbóż – 3 rzeczy, o których nie możesz zapomnieć

  1. Basia says:

    Bardzo merytoryczne i ciekawe uwagi w tym artykule i na całym blogu zresztą też. 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑