Ochrona roślin

Opublikowano: 18 Luty, 2019 | autor: Redaktor

Gorzka zgnilizna jabłek. Wiemy jak się przed nią ustrzec!

Gorzka zgnilizna jabłek jest jedną z najgroźniejszych chorób przechowalniczych dotykających te owoce. Najczęściej zagraża jabłkom odmian Gala, Golden Delicious, Ligol, Pinova oraz Ligol. Szacuje się, że straty spowodowane porażeniem tą chorobą mogą przekraczać 50% przechowywanych owoców.

Rozwój choroby

Gorzka zgnilizna jabłek jest chorobą powodowaną przez patogeny grzybowe z rodzaju  Pezicula spp. Źródłem zakażenia jabłek są zarodniki konidialne, obecne na zmumifikowanych owocowcach oraz martwym drewnie, które przenoszone są z kroplami deszczu na owoce. Jabłka narażone są na zakażenie podczas całego okresu swojego wzrostu, jednak moment krytyczny przypada na miesiąc przed rozpoczęciem ich zbiorów. Zarodniki grzybów kiełkują na powierzchni jabłek i wnikają do ich wnętrzna przetchlinkami. Gorzka zgnilizna jabłek ujawnia się dopiero podczas przechowywania owoców.

Objawy

Początkowe objawy choroby mają postać małych brunatnych plamek pojawiających się wokół przetchlinek. Z czasem ulegają one powiększeniu do średnicy kilku centymetrów i zlewają się ze sobą. Miąższ w miejscu wystąpienia brunatnej plamy zapada się. Zdrowa część miąższu, przylegająca do zainfekowanej części owocu, ma charakterystyczny gorzki smak.

 

gorzka-zgnilizna-jablek

 

Gorzka zgnilizna jabłek powoduje duże straty

Wystąpienie gorzkiej zgnilizny jabłek na plantacji powoduje straty gospodarcze mogące przekraczać nawet 50% przechowywanych owoców. Do szczególnie podatnych  odmian jabłek należą Gala, Golden Delicious, Ligol, Pinova czy Ligol. Ponad to grzyby wywołujące zgniliznę powodują również takie groźne choroby jak zgorzel kory jabłoni oraz zgorzel powierzchniowy kory drzew ziarnkowych.

Zapobieganie i zwalczanie

Zabiegi fungicydowi zaleca się wykonywać przy porażeniu jabłek zgnilizną przekraczającym 5% zbiorów w poprzednim sezonie. W zależności od podatności odmian na porażenie Pezicula spp. eksperci zalecają wykonanie od 1 do 2 zabiegów ochronnych. Ponad to, zaleca się stosowanie nawozów dolistnych podnoszących kondycję roślin i jakość owoców, takich jak Carnival firmy FMC. Preparat ten dostarcza roślinom niezbędnego wapnia, magnezu, boru i cynku w proporcjach pozwalających na zapobieganie wystąpienia gorzkiej plamistości, ordzawień i uszkodzeń skórki owoców czy ograniczonej zdolności do przechowywania.

 

Tags:


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑