Ochrona roślin macznika-prawdziwy-jabloni

Opublikowano: 25 marca, 2020 | autor: Redaktor

Mączniak prawdziwy jabłoni – rozpoznawanie i zwalczanie

Mączniak prawdziwy jabłoni co prawda nie należy do „pierwszego koszyka” wśród najgroźniejszych chorób grzybowych, jednak zdarza się, że wyrządza poważne szkody. Osłabia kondycję drzew, zmniejsza tworzenie zawiązków owoców a także obniża jakość uzyskiwanych plonów. Choroba jest dość charakterystyczna i łatwa do rozpoznania. Pytanie: jak ją zwalczać? 

Mączniak prawdziwy jabłoni to choroba grzybowa wywoływana przez Podosphaera leucotricha. Występuje powszechnie na terenie całego kraju. Patogen rozwija się w szerokim zakresie temperatur, optymalnie przy 15-21°C. Jest pasożytem bezwzględnym, żeruje na żywej tkance. Grzybnia zimuje w pąkach kwiatowych i liściowych. Porażone pąki są bardziej wrażliwe na mróz od tych zdrowych. Choroba mocniej rozwija się po mało mroźnych zimach. Bardziej podatne na nią są drzewa silnie rosnące. Objawy są łatwe do zweryfikowania.

Rozpoznawanie mączniaka prawdziwego jabłoni

Mączniak poraża liście, pąki, kwiaty i owoce jabłoni. Liście pokryte są mączystym nalotem. Często są drobniejsze i mają dłuższe ogonki. Blaszki mogą się zwijać a nawet zamierać. Pierwsze objawy są widoczne jeszcze przed kwitnieniem jabłoni. Lekko porażone pąki liściowe rozwijają się normalnie, ale po rozwinięciu noszą już ślady występowania grzyba. Przy silnym rozwoju patogena pąki zamierają. Nalot może pojawiać się nawet na pędach. Porażone kwiaty są zdeformowane, skarłowaciałe. Szybko zamierają i nie zawiązują owoców. Owoce są infekowane w każdej fazie – od zawiązków po dojrzewanie. Na tych już zebranych mączniaka można rozpoznać po ordzawieniu skórki i powstawaniu tkanki korkowej. Biały nalot na owocach pojawia się bardzo rzadko.

Profilaktyka i zwalczanie patogena w sadzie jabłoniowym

Jednym z najefektywniejszych działań profilaktycznych jest wiosenne usuwanie porażonych pędów. Warto także wybierać odmiany mało podatne na mączniaka, np.: ‚Elstar’, ‚Oliwka Żółta’,’Topaz’ i ‚Rewena’. Do chemicznego zwalczania (w warunkach umiarkowanego ciepła – powyżej 12°C) stosuje się środki ochrony roślin zawierające triazole. Ponadto stosuje się preparaty strobilurynowe, które standardowo umieszcza się w programie ochrony przeciw parchowi jabłoni. Popularne fungicydy siarkowe jedynie ograniczają rozwój patogenu, nie niszczą go.


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑