Ochrona roślin mikroorganizmy glebowe

Opublikowano: 22 Marzec, 2019 | autor: Redaktor

Mikroorganizmy glebowe a ich wpływ na plonowanie roślin

Obecność (i optymalna ilość) drobnoustrojów w glebie ma ogromny wpływ na produkcję roślinną. Aktywność pożytecznych grzybów, bakterii i promieniowców poprawia parametry gleby m.in. polepszając jej strukturę a także bezpośrednio pomaga roślinom. Jaka jest dokładna rola mikroorganizmów glebowych w procesie tworzenia gleby i rozwoju zieleni?

Mikroorganizmy glebowe występują w glebie w ogromnej, wręcz zatrważającej ilości. Szacuje się, że w warstwie ornej żyznej, próchniczej gleby (do 25cm) biomasa grzybów może wynosić nawet 15 ton/ha. Tworzą gęstą, szeroko rozwiniętą, chociaż niewidoczną sieć. W porównaniu z mikroorganizmami bakterii i promieniowców jest niewiele – „zaledwie” 0,25 ton/ha. Ich znaczenie glebotwórcze jest nieocenione. Wiele właściwości związanych z fizjologią przyczynia się do prawidłowego wzrostu i rozwoju uprawianych roślin.

mikroorganizmy gleboweZnaczenie dobroczynnych grzybów w plonowaniu roślin

Grzyby mikoryzowe wchodzą w symbiozę z korzeniami roślin. Taka współpraca jest korzystna dla obu stron. Mikroorganizmy glebowe otrzymują min. składniki budulcowe, rośliny dzięki nim sprawniej pobierają wodę i składniki pokarmowe. Proces jest na tyle znaczący, że w uprawach stosuje się celowy zabieg – aplikuje szczepionki mikoryzowe. Przy dobrym „zaszczepieniu” grzybni efektywność sorpcyjna roślin może się wielokrotnie zwiększyć. Ponadto zieleń jest mniej podatna na niekorzystne czynniki (np.: mróz), rzadziej choruje i mniej „odczuwa” ataki szkodników. Saprofityczne grzyby (duża grupa) wspomagają przemianę materii organicznej i przyśpieszają kiełkowanie roślin.

Sprawdź Amalgerol – Biologiczny środek wpływający na rozwój roślin oraz dostarczający składniki odżywcze drobnoustrojom glebowym >>

Bakterie i promieniowce – dlaczego są tak ważne?

Bakterie i promieniowce w dużym stopniu zwiększają żyzność gleby, ponieważ biorą udział w obiegu pierwiastków pokarmowych. Przykładem są bakterie nitryfikacyjne, które „przerabiają” niedostępne związki azotowe na formy przyswajalne dla roślin. Z kolei bakterie brodawkowe (Rhizobium) żyją w symbiozie z roślinami motylkowymi (często wykorzystywanymi jako nawozy zielone). Dzięki nim zieleń wykorzystuje pokłady azotu znajdujące się w powietrzu atmosferycznym. Mineralizacja podłoża polepsza strukturę gleby, przyśpiesza produkcję próchnicy i zapobiega erozji. Bakterie fotosyntetyczne wspierają rozwój innych pożytecznych mikroorganizmów. Ponadto wszystkie wspomniane grupy konkurują o pokarm z patogenami (ograniczają ich liczebność) a nawet bezpośrednio je zwalczają. Doskonałym przykładem zwalczania patogenów są promieniowce, które produkują steptomycynę, zapobiegającą rozwojowi chorób roślin, m.in. zarazy ogniowej.

Efektywne działanie mikroorganizmów może być zachwiane przez nieprawidłową, intensywną agrotechnikę. Zbyt częste zabiegi, np.: orka, a także zanieczyszczenia (substancje ze środków ochrony roślin, metale ciężkie i inne) zmniejszają populację mikroorganizmów.

Dla uzyskania lepszych plonów warto jest więc korzystać z zasad dobrej praktyki rolniczej, korzystając z produktów, które zawierają mikroorganizmy glebowe.


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑