Rośliny oleiste odporność rzepaku

Opublikowano: 1 Grudzień, 2015 | autor: Redaktor

0

Naturalna odporność rzepaku – jak ją wspomagać?

Szerokie wykorzystywanie rzepaku ozimego w pracach hodowlanych doprowadziło do ograniczenia zmienności genetycznej, a w konsekwencji do osłabienia jego naturalnej odporności. Sukcesy osiągane postępem hodowlanym związane są głównie z jakością oraz wzrostem wartości odżywczych produkowanego oleju rzepakowego i śruty poekstrakcyjnej. Postęp agrotechniczny oraz zmiany klimatyczne przyspieszyły, a wręcz wymusiły, nowe rozwiązania wspomagania naturalnej odporności rzepaku. Hodowla form tolerancyjnych na termin siewu i stres to tylko niektóre z metod. Sprawdź, co zrobić aby naturalna odporność rzepaku była lepsza.

Odporność rzepaku – homeostaza, czyli wewnętrzna równowaga

Uprawa rzepaku ściśle wiąże się z warunkami uprawowymi jak i środowiskowymi. Zbyt niska lub wysoka temperatura lub nieodpowiednia wilgotność gleby, są jednymi z licznych czynników homeostazę organizmów roślinnych, czyli ich wewnętrzną równowagę która zapewnia prawidłowe ich funkcjonowanie.

Stres i tym samym osłabienie roślin spowodowany może być przez czynniki abiotyczne:

– promieniowanie UV

– temperatura

– opady atmosferyczne ( śnieg, deszcz, grad) lub ich brak (susza)

Do czynników biotycznych należą wszelkiego rodzaju patogeny (wirusowe, bakteryjne, grzybicze, owady) oraz chwasty.

Odporność rzepaku, ważne jest prognozowanie i przewidywanie – bądź o krok przed

Wiosną, po wznowieniu przez rośliny wegetacji, należy zwrócić szczególną uwagę na zapewnienie roślinom optymalnych warunków rozwojowych. Prognozowanie oraz przewidywanie są kluczowymi kwestami, które pomagają w podjęciu decyzji o doborze odpowiednich działań zaradczych, które polegają na mechanicznym wzmocnieniu tkanek, stymulacji organów roślinnych, a także aktywacji systemów obronnych.

Odporność rzepaku – jak wygląda stymulacja?

Wspomaganie kondycji roślin należy zacząć już na przedwiośniu i wczesną wiosną. Zabiegi te przyniosą niewątpliwie pozytywne efekty w postaci wzmocnienia fizjologicznego roślin. Wiosną, po rozpoczęciu wegetacji, występuje nasilona aktywność szkodników oraz szkodliwych patogenów, które mogą spowodować znaczne straty w zasiewach i  tak osłabionych po zimie roślin. Do minimalizowania wpływu  wspomnianych powyżej czynników  używa się antystresantów, stymulatorów i aktywatorów, których celem jest łagodzenie skutków oraz wzmaganie stresoodporności roślin. Większe ukorzenienie można uzyskać poprzez stosowanie preparatów biostymulujących.  Poprawę plonowania uzyskujemy przez stosowanie mineralnych stymulatorów wzrostu.

Odporność rzepaku a fosfor, potas i miedź

Stosowane po rozpoczęciu wegetacji pobudzają układ odpornościowy rzepaku poprzez indukowanie akumulacji naturalnych ciał odpornościowych . Powoduje to pogrubienie błony i ściany komórkowej, dzięki czemu stanowią one solidniejszą fizyczną barierę dla patogenów. Zmniejszają również skutki stresu wynikającego z deficytu wody, czy dużego zasolenia.

Wapń i krzem – czy od nich też zależy odporność rzepaku?

Dodatek wapnia i krzemu zwiększa tolerancję na niekorzystne promieniowanie słoneczne oraz reguluje transpirację podczas suszy. Wpływa na lepsze pobieranie fosforu z gleby, intensyfikuje transport składników pokarmowych wewnątrz rośliny co objawia się szybszym i bardziej efektywnym wzrostem.

Dowiedz się więcej o uprawie rzepaku >>

Tags:


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑