Nawozy zbiory-zboza-sierpien

Opublikowano: 23 marca, 2020 | autor: Redaktor

Niedobory miedzi. Dlaczego miedź jest ważna dla uprawy zbóż?

Miedź jest jednym z najważniejszych mikroelementów w uprawie zbóż, warunkującym zdrowie roślin oraz wielkość ich plonu. Intensywne nawożenie azotem upraw zbożowych zwiększa ich zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Z tego powodu, nawet na glebach o średniej zasobności miedzi dokarmianie dolistne łanu może okazać się konieczne. Niedobory miedzi mają bezpośredni wpływ na wysokość plonowania, pamiętaj o tym zwłaszcza wiosną, kiedy możesz jeszcze im zapobiec.

Miedź w uprawie zbóż

Miedź w roślinach pełni szereg istotnych fizjologicznie funkcji, które warunkują poziom ich plonowania oraz zdrowie. Do najważniejszych z nich należą stymulacja procesu fotosyntezy oraz kontrola gospodarki azotowej w roślinie. Dodatkowo miedź stanowi składnik enzymów i miedzioprotein oraz uczestniczy w syntezie hormonów wzrostu i metabolizmie błon komórkowych. Dzięki udziałowi w syntezie lignin, zmniejsza podatność roślin na wyleganie.

niedobory-miedziDlaczego niedobory miedzi są tak niebezpieczne dla uprawy. Jakie są objawy niedoborów?

Pierwsze widoczne niedobory tego pierwiastka na plantacji zbóż ujawniają się na początku fazy strzelania w źdźbło. Wtedy też można zaobserwować opóźnienie rozwoju roślin. Inne widoczne objawy świadczące o deficycie tego pierwiastka to chloroza brzegów liści oraz ich bielenie i skręcanie się. Poważne niedobory miedzi prowadzą do bielenia kłosów oraz niewykształcania ziarniaków, tzw. pustokłosie. Kłosy zbóż z umiarkowanym deficytem miedzi przybierają barwę zielono-brązową. Rośliny rosnące w warunkach niedoboru miedzi są bardziej podatne na wyleganie.

Zapobieganie niedoborom miedzi w łanach zbóż

Nawożenie łanów zbóż miedzią powinno mieć charakter profilaktyczny i być oparte na aplikacji nawozów na liść, od fazy krzewienia do początku strzelania w źdźbło. Do tego celu polecane są nawozy Trice i Multiple, które dzięki skutecznemu dostarczeniu roślinom niezbędnych mikroelementów zwiększają potencjał ich plonowania oraz pobudzają metabolizm i zwiększają odporność na patogeny.

 

 

Tags: , ,


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑