Okopowe parch zwykly ziemniaka-

Opublikowano: 10 marca, 2020 | autor: Redaktor

Parch zwykły ziemniaka. Czy wiesz jak chronić swoją plantację?

Parch zwykły ziemniaka jest powszechnie występującą chorobą skórki ziemniaka wywoływaną przez bytujące w glebie bakterie z rodzaju Streptomyces. Bulwy o porażonej powierzchni są nie tylko mniej atrakcyjne dla konsumentów, ale również gorzej się przechowują.

Rozwój  i objawy choroby

Do infekcji dochodzi podczas zawiązywania bulw ziemniaka.  Źródłem porażenia mogą być chore sadzeniaki oraz bakterie znajdujące się na resztkach pożniwnych w glebie. Patogeny wnikają do wnętrza młodych bulw przez aparaty szparkowe, przetchlinki oraz młodą nie w pełni wykształconą skórkę. W skutek reakcji obronnej, w miejscu wnikania bakterii, bulwy tworzą ochronną warstwę korka. Początkowo są to niewielkiej wielkości brązowe plamki, których rozmiar i liczebność wzrastają wraz z bulwami. W zależności od gatunku sprawcy wyróżnia się 3 formy choroby jakimi są parch płaski, wgłębny oraz wypukły.

Przeczytaj też: Stonka ziemniaczana – sprawdzone sposoby na legendarnego szkodnika

Czynniki wpływające na porażenie ziemniaka

Na rozwój parcha zwykłego ziemniaka wpływają m. in.: uprawa roślin na glebach lekkich o pH> 5,6, wysokie temperatury panujące w sezonie, deficyt opadów w trakcie rozwoju bulw, brak zmianowania, nawożenie obornikiem wiosną, wysiew odmian o zwiększonej podatności na tą chorobę.

Jak skutecznie chronić plantację ziemniaka?

Ograniczenie wystąpienia parcha zwykłego ziemniaka oparte jest na metodach agrotechnicznych, w tym: wykorzystywaniu zdrowych sadzeniaków odmian o zwiększonej odporności na chorobę, przestrzeganiu zasad zmianowania, uprawie nawozów zielonych, dokarmianiu dolistnym roślin takimi preparatami jak Carnival i Manganese 500 firmy FMC czy nawadnianiu plantacji w okresach suszy.

Więcej informacji o nawozach zielonych znajdziesz tutaj:

Stosowanie nawozów zielonych – Sprawdź jakie dają korzyści

 

Tags:


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑