Okopowe Uprawa buraka cukrowego

Opublikowano: 22 Luty, 2018 | autor: Redaktor

Uprawa buraka cukrowego. Czy wiesz o niej wszystko?

Burak cukrowy jest dwuletnią rośliną okopową o dużym znaczeniu gospodarczym. Bulwy wykorzystywane są do produkcji cukru, zaś liście jako nawóz organiczny lub pasza dla przeżuwaczy. Ponadto uprawa buraka cukrowego pozostawia po sobie pole w dobrej kulturze. Decydując się na uprawę buraka cukrowego sprawdź co musisz o nim wiedzieć!

Uprawa buraka cukrowego

1. Najlepsze są przedplony zbożowe

Do najlepszych przedplonów w uprawie buraków cukrowych należą zboża, pszenica i jęczmień, które schodzą z pola już w sierpniu, więc pozostawiają wystarczająco dużo czasu na uprawę roli i zabiegi uprawkowe pod buraki. Gorszym rozwiązaniem są rośliny motylkowe grubonasienne lub trawy, które przyczyniają się do pojawienia szkodników. Uprawa ziemniaków jako przedplonów może sprzyjać pogorszeniu wartości technologicznej korzeni buraków, natomiast kukurydzy  przyczyniać się do rozwoju chorób grzybowych.

2. Różne systemy uprawy

W Polsce producenci rolni mają możliwość uprawy buraków cukrowych w systemie tradycyjnym, z zachowaniem uprawy pożniwnej, jesiennej i przedsiewnej oraz w technologii uprawy konserwującej, siewu w mulcz. Ta ostatnia najczęściej stosowana jest w trzech wariantach siewu w mulcz:

    • z międzyplonu z uprawą przedsiewną,
    • ze słomy i międzyplonu, z uprawą na głębokość do 30 cm,
    • ze słomy.

3. Warunki siewu

Burak cukrowy jest wysiewany w II lub III dekadzie kwietnia, w momencie gdy temperatura gleby przekracza 5°C. Odległość między wysiewanymi kłębkami buraków powinna wynosić około 18 cm. W przypadku wysokiej jakości materiału siewnego może być większa, zaś rozstaw międzyrzędzi od 45 do 50 cm. Kłębki nieotoczkowane wysiewa się nieco płycej (2–3 cm) niż otoczkowane (3–5 cm). Przyjmuje się, że optymalna obsada buraków przeznaczonych do produkcji cukru powinna wynosić od 80 do 100 tys. roślin/ha.

4. Wysokie wymagania pokarmowe

Burak cukrowy należy do roślin o wysokich wymaganiach pokarmowych. Przyjmuje się, że na wytworzenie plonu rzędu 70 t/ha potrzebuje m.in. 374 kg/ha potasu (K2O), 293 kg/ha azotu (N), 126 kg/ha sodu (Na2O), 73 kg/ha fosforu (P2O2) oraz 48 kg/ha magnezu (MgO). Jak z tego wynika burak cukrowy wymaga bardzo dobrego nawożenia makroelementami, nie mniej odżywienia w mikroelementy takie jak  bor, mangan czy cynk pod żadnym pozorem nie można zaniedbać!

Więcej na ten temat znajdziesz w artykule:

Burak cukrowy ma wysokie wymagania glebowe. Sprostaj im skutecznie.

5. Okres krytyczny w uprawie buraka cukrowego

Uprawa buraka cukrowego ma również swój okres krytyczny, który przypada na początek rozwoju korzenia spichrzowego oraz dynamiczny rozwój liści, od około 60 do 130 dnia wegetacji. Wówczas burak pobiera niemal 75% azotu, fosforu i potasu przypadających na pierwszy rok wegetacji.

6. Uprawa buraka cukrowego nie lubi konkurencji

Na konkurencję najbardziej narażone są młode buraki, od fazy siewki do  wytworzenia 6–8 liści właściwych. W tym okresie występujące na plantacjach buraczanych chwasty skutecznie obniżają wysokość przyszłego plonu. Dlatego ochronę buraka cukrowego należy rozpocząć jeszcze przed jego wschodami. W tym celu doskonale sprawdzi się Venzar® 80 WP, który nie tylko zwalcza większość chwastów dwuliściennych ograniczających wzrost buraków, ale również poprzez działanie odglebowe zabezpiecza plantację przed wtórnym zachwaszczeniem.

Tags: , ,


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑