Ochrona roślin zdolność-przechowalicznia-jabłek

Opublikowano: 4 Luty, 2019 | autor: Redaktor

Zdolność przechowalnicza jabłek. Wiemy jak ją podnieść

Zdolność przechowalnicza jabłek jest czynnikiem wpływającym na jakość handlową owoców, a co za tym idzie zysk z ich uprawy. Nawet z pozoru niewielkie zaniedbania we właściwym przygotowaniu owoców do przechowywania powodują znaczne straty finansowe. Sprawdź jak skutecznie podnieść jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą.

Cały rok dbaj o swój sad

Jednym z czynników wpływających na jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą jest utrzymanie roślin w sadzie w dobrej kondycji. Przez cały okres wegetacyjny rośliny powinny być odpowiednio chronione przed szkodnikami oraz patogenami będącymi przyczyną chorób jabłoni. Niezwykle istotne jest odpowiednie odżywienie roślin, gdyż braki składników pokarmowych powodują zaburzenia dojrzewania jabłek oraz ich pękanie.

zdolność-przechowalnicza-jabłekZdolność przechowalnicza jabłek, a zbiory jabłek

Kolejnym czynnikiem warunkującym odpowiednią jakość jabłek oraz ich zdolność przechowalniczą jest odpowiednie przeprowadzenie zbioru owoców. Wyznaczenie jego terminu powinno być poprzedzone analizą jędrności miąższu jabłek. Jabłka zbierane zbyt wcześnie trudno się odrywają i narażone są na wgniecenia zrobione palcami. Kolejnym elementem zbioru, na który należy zwrócić szczególną uwagę jest przesypywanie jabłek do skrzyń. Jabłka uderzając do siebie wzajemnie się wgniatają.

Choroby przechowalnicze jabłek

Choroby przechowalnicze jabłek podczas całego okresu wegetacji roślin mogą przebiegać bezobjawowo, a ujawniać się dopiero podczas przechowywania zebranych owoców. Do najczęstszych chorób jabłek mogących wystąpić podczas ich przechowywania należą gorzka zgnilizna jabłek oraz szara pleśń jabłek. Szkodliwość tych dwóch chorób grzybowych jest szczególnie duża w latach o chłodnym i deszczowym przebiegu pogody.

Wapń dla zdrowych jabłek

Niski poziom wapnia w roślinie zwiększa ryzyko wystąpienia przebarwień i uszkodzeń jabłek oraz znacznie ogranicza ich jakość i zdolność do przechowywania. Aby przeciwdziałać temu zjawisku zaleca się stosowanie preparatów dolistnych dostarczających roślinom wapnia, magnezu, azotu, boru oraz cynku w odpowiednich proporcjach, takich jak Carnival. Stosowanie Carnival podczas okresu wegetacyjnego zapobiega wystąpieniu gorzkiej plamistości, ordzawień i uszkodzeń skórki owoców oraz ograniczonej zdolności do przechowywania, wynikających z niskiego poziomu wapnia w roślinie.

Tags:


O autorze



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Do góry ↑